sábado, 20 de abril de 2013


Què valen els morts americans comparat amb els altres?

Ja pot haver-hi un terratrèmol a Iran de 7,8 graus i 45 morts, com una guerra civil a Síria, que els 3 morts de Boston ocuparan més planes de diaris i minuts de tele. Perquè? Com és que els mitjans es concentren més en les tragèdies dels Estats Units, com la marató de Boston o els nens de l’escola de Newton? És per respondre a l’interès dels telespectadors?  És veritat que ens interessen més les víctimes americanes?

Ciutadans de Síria davant d'un panorama desolador
Ja sé que els Estats Units són el melic del món, i que com a “amo del món” hem d’acceptar la cobertura mediàtica que se'ls hi fa. Cosa que passa, cosa que ens assabentem  De fet, coneixem més la cultura americana que la del país del costat (perquè algú sap tan de Portugal com dels Estats Units?), i això és una llàstima perquè no és recíproc.
Tanmateix, aquesta setmana hi ha hagut dos terratrèmols: un a la frontera de Pakistan i Iran, i l’altre a la Xina. Desprès, tenim a Síria un pollastre monumental amb el boig que tenen per dictador. I per no parlar del conflicte de Mali o del cop d’Estat de la República Centreafricana. Ara bé, els 3 morts de Boston i la persecució dels assassins ha ocupat tot l’espai informatiu possible. De fet, només sabem el què passa als països del Tercer Món, quan hi ha algun individu blanc que ha estat segrestat o víctima d'un desastre natural. És aleshores quan, potser, els mitjans es decideixen a explicar que hi ha algun conflicte en un d'aquests països llunyans. No ho dubteu, això de Síria, està de moda, de mica en mica anirà desapareixent dels mitjans. Però les víctimes americanes sempre estaran a primera plana. 
Certament, el lloc de naixement determina el valor de la teva vida. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario